Het vrouwelijk orgasme uitgelegd

Wat is het vrouwelijk orgasme en hoe werkt het?

Op het hoogtepunt van opwinding tijdens seks of masturbatie vindt het vrouwelijk orgasme plaats. Een orgasme is als het ware de ontlading van grote seksuele spanning. Tijdens een vrouwelijk orgasme gebeurt er van alles in het lichaam. Niet alleen je vagina is bij een orgasme betrokken, zelfs je hersenen dragen hun steentje bij. Sommige vrouwen voelen een orgasme dan ook door hun hele lichaam.

Wat gebeurt er in je lichaam tijdens opwinding?Het vrouwelijk orgasme uitgelegd

Als een vrouw seksueel opgewonden raakt, stroomt er meer bloed naar de vagina. De buitenste schaamlippen gaan wat uiteen en de binnenste schaamlippen en de clitoris zwellen op. Ook worden de schaamlippen donkerder van kleur. De vagina wordt vochtig en wijder en de baarmoeder gaat iets hoger liggen, waardoor de vagina langer wordt. De tepels worden hard en de borsten zwellen op. De ademhaling, hartslag en lichaamstemperatuur neemt toe en de huid van sommige vrouwen kleurt rood.

Het orgasme

Het daadwerkelijke orgasme vindt plaats op het hoogste punt van opwinding. Tijdens het vrouwelijk orgasme trekken de spieren rond de vagina, baarmoeder, urinebuis en anus zich een aantal keer krachtig en ritmisch samen. De eerste samentrekkingen zijn het meest intens, daarna verzwakken ze. Hiernaast kunnen hevige transpiratie, spiertrekkingen in de armen en benen en kippenvel optreden. Na het orgasme raakt de vagina minder doorbloed, waardoor de zwelling van de schaamlippen en clitoris afneemt.

Je hersenen tijdens een orgasme

Er gebeurt ook van alles in je hersenen tijdens een orgasme. Wetenschappers van de Rutgers University in New Jersey maakten hersenscans van acht masturberende vrouwen. Zij ontdekten dat er meer dan 30 verschillende hersendelen betrokken zijn bij het vrouwelijk orgasme. De volgende ‘zones’ werden achtereenvolgend geactiveerd:

Beloningscentra: Twee minuten voor het orgasme worden de beloningscentra in de hersenen geactiveerd.
Sensorale cortex: Deze is betrokken bij aanraking en wordt vlak voor het klaarkomen geactiveerd samen met de thalamus.
Thalamus: Stuurt signalen door naar verschillende lichaamsdelen.
Emotionele hersengebieden: Deze worden tijdens het orgasme geactiveerd. Om vervolgens opgevolgd te worden door de activatie van de Hypothalamus.
Hypothalamus: Dit controleorgaan regelt honger, dorst, lichaamstemperatuur en vermoeidheid.
Plezierzone: Deze zone komt als laatste aan bod samen met de zone die het geheugen regelt. Hierdoor voel je je na een orgasme ontspannen en voldaan.

Op zoek naar een spannend speeltje om zelf te ervaren wat er met je gebeurt tijdens een orgasme? Bekijk eens onze collectie vibrators.of onze suggesties hieronder.

Bron: https://www.gezondheidsplein.nl/dossiers/vrouwelijk-orgasme